Po stopách starobylých a neznámych druhov syrov

Cestovať sa dá kvôli oddychu, historickým pamiatkam ale aj kvôli objavovaniu výnimočných kulinárskych zážitkov. Nie je nič lepšie ako sa dozvedieť niečo užitočné o špecifických druhoch jedál, ochutnať ich a zažiť tak priamy „dotyk“ s krajinou v ktorej sa práve nachádzate. Vyrazte na cesty, zažite niečo nevšedné a netradičné a ku zrakovému zmyslu pridajte aj chuťový:

obchod
 
Gaperon (Francúzsko)
Tento hutný syr s bielou plesňovou kôrkou na povrchu pochádza priamo zo srdca stredného Francúzska, skalami rozorvanej Auvergne. Kedysi sa nechával zrieť položený iba tak na kuchynskom okne alebo zavesený na hradu ako klobásky. Podľa jeho množstva sa dokonca určovali majetkové pomery sedliaka.
Jeho chuť je skutočne jedinečná a výrazná aj vďaka koreniu alebo cesnaku, ktorý sa do syra pridáva. Mladý syr má biele až bledožlté tvrdé syrové cesto, ktoré po čase ako syr zreje mäkne a nadobúda maslovú rozotierateľnú konzistenciu.
Vhodný nápoj: vodka

sýr
 
Maroilles (Francúzsko)
Ak patríte medzi fajnšmekrov a čím smradľavejší syr, tým si ho viac vychutnávate tak maroilles je pre vás to pravé orechové. Tradičný starobylý kláštorný syr pochádzajúci z Flámska bol už v minulosti známy pod prezývkou „starý smradľavec“.
Syr má oranžovú umývanú kôru a syrové cesto je chuťovo menej výrazné s jemným citrónovým nádychom.
Vhodný nápoj: červené vína z oblasti Côte de Nuits (Burgundsko)
 
Cornish yarg (Anglicko)
Cornwallskýcornish vznikol vlastne úplne náhodou. Jeho názov „yarg“ nepochádza z miestneho nárečia ale je to iba opak slova „gray“ čo je priezvisko farmára, ktorý našiel jeho receptúru pri prehliadke povaly.
Mierne bylinková chuť tohto syra je ovplyvnená listami žihľavy do ktorej sa syr balí. Syr zrením mení chuť z bylinkovej na aromatickejšiu a korenistejšiu. Výborne chutí v cviklovom a ovocnom šaláte.
Vhodný nápoj: červené burgundské alebo klaret

obchod se sýrem
 
Brin d‘amour (Korzika)
Pri návšteve Korziky určite vyhľadajte tento úžasný syr s príchuťou stredomorských byliniek do ktorých je obalený. Kľúčové slovo k hľadaniu je: Fleur de Maquis.
Krémové vnútro syra chutí lahodne, najlepšiu chuť má po dvojmesačnom zrení. Vynikajúco sa kombinuje s olivami ako predjedlo.
Vhodný nápoj: aromatické červené vína z oblasti Provensálska

Po stopách starobylých a neznámych druhov syrov
5 (100%)1