5 najzdravších potravýn


V dnešnej urýchlenej dobe človek nestíha ani myslieť na to aby jedol zdravo a dobre alebo aby sa vôbec plnohodnotne najedol. Správne potraviny môžu zmeniť vašu životosprávu. Nie každý z nás stíha dbať na to čo konzumuje a preto vám ponúkam týchto 5 potravín, ktoré by nemali chýbať vo vašom stravovacom jedálniču.

 barevná zelenina

Čučoriedky:

sú zdrojom vitamínou obsahujú kyselinu listovú, kyselinu panténov

 vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín E a tiež vitamín K

obsahujú aj betakarotén a umožnujú priechodnosť ciev a čistia krv

postilňujú váš imunitný systém  a pomáhajú pri problémoch s cholesterolom

tiež pomáhajú pri odbúravaní stresu a posilňujú pamäť

majú detoxikačný účinok

 

Tekvicové jadierka:

                                                        sú bohaté na minerály

tak ako čučoriedky tekvicové jadierka dokážu znížiť hladinu cholesterolu

obsahujú fytosteroly, sú velkým zdrojom vitamínu E a B

taktiež pôsobia dobre proti akné

obsahujú veľa bielkovín

 

Fazuľa:

podporuje chudnutie

predlžuje život

konzumovaie fazuľe chránipred rakovinou

znižuje hladinu cukru v tele

je veľkým zdrojom vitamínov B, kyseliny listovej želez horčíku draslíku…

neobsahuje vôbec žiadny cholesterol

 

Vlašské orechy:

podporujú imunitný systém, tiež zižujú hladinu cholesterolu

obsahujú vitamín E a B, draslík, horčík a dalšie dôležité vitamíny

 zabraňujú tvorbe vrások

obsahujú veľké množstvo bielkovín

pomáhajú aj pri liečbe cukrovky , rakoviny a liečbe srdcových ochorení

 velké dýně

Sója:

obsahuje potrebné minerály pre naše telo ako železo, vápnik, horčík, fosfor,draslík, sodík

obsahuje fitoestrogén, ten pôsobí preventívne voči tvorbe rakoviny

obsahuje vitamíny A, B, C, E a K

je dobrím zdrojom na omega3 a omega6 mastné kyseliny

pozor si ale treba dať pri konzumovaní geneticky upravenej sóje ako sú: omáčky,mlieka, sójové platky a sladkosti, tie môžu mať naopak veľmi negatívny vpliv pri dlhodobom užívaní