AKO BYŤ V SÚLADE SO ZÁHRADOU


Tento článok je pre každého kto sa rozhodol žiť v hojnosti a blahobyte a zároveň pritom tvoriť zo Zeme krásnejšie a voňavejšie miesto. Dnes to vyzerá tak ako keby ľudia zabudli, že príroda funguje aj sama. Z práce v záhrade sa stal „boj“. Je absurdné koľko námahy a peňazí sa vyplytvá pri údržbe moderných záhrad, ktoré vlastne nič užitočné ani neprodukujú.
 děti v zahradě
Ne(dokonalá) záhrada
V modernej záhrade je všetko naaranžované ako vo výkladnej skrini luxusného obchodu. Hlavným motívom je vzbudiť zdanie prepychu, všade vládne dokonalá upravenosť a symetria. Niekedy sa človek sám chytí do nepríjemnej pasce a zo záhrady si vyrobí miesto potešenia, drámu. Nestará sa o ňu pre seba ale kvôli uznaniu svojho okolia. Bojí sa, že napríklad nepokosený trávnik a púpava sa nevojdú do šablóny vymedzenej pre slušných a úctyhodných ľudí.
 zátiší sedmikrásky
Nachádzanie inšpirácie
Človek môže získať svoj zemský raj keď opustí staré vzorce implantované záhradným priemyslom a médiami a popremýšľa nad každým krokom sám za seba. Stačí len keď sa v každodennom zhone na chvíľku zastaví v prírode opýta sa sám seba či je všetko tak ako má byť. Po čom túži? Čo by chcel vo svojom živote robiť, je spokojní s tým kde je? Každý má cit pre niečo iné. Niekto je na estetiku, iný na to ide cez žalúdok, ďalší je lenivejší a pohodlnejší. Už premýšľanie nad svojou prevládajúcou motiváciou je základnou súčasťou vytvárania svojho záhradného dizajnu.
 
Raj pre deti
Deti by mali behať vonku, byť na čerstvom vzduchu, na slnku, liezť po stromoch, žiť v ekologicky čistom prostredí. Pokiaľ je ale vonkajší priestor okolo domu vybetónovaný s fľakmi striekaného a nudného trávnika, nevyužiteľnými kríkmi a stromami tak sa nemôžeme čudovať, že virtuálna realita a PC priťahujú deti viac než bežný život. Malý ľudský tvor bude určite šťastnejší ak bude mať vlastný strom vysadený pri jeho narodení, hojdačku visiacu z konára, kopu lístia na jeseň, v ktorej sa môže váľať, lúku na postavenie stanu a rodičov a prarodičov žijúcich v súlade s prírodou.
 košík zeleniny
Úroda pre zdravie a krásu
Rastliny, ktoré rastú v prostredí bez chémie a v prirodzenej symbióze s ostatnými tvormi majú vypestovanú vlastnú odolnosť proti chorobám a škodcom a preto látky, ktoré obsahujú, môžu byť liekom aj prevenciou proti rôznym ľudským chorobám. Ďalším faktom je, že poctivá domáca úroda s výrazne lepšou chuťou má mnohonásobne výživnejšiu hodnotu než kupovaná.