Ktoré krajiny majú najväčšiu zlatú rezervu?

Neexistuje žiadna súčasná vláda, ktorá by potrebovala mať všetky svoje peniaze  kryté zlatom. Napriek tomu vlády stále disponujú obrovskými zásobami drahých kovov, ktoré sa merajú v metrických tonách, ako zabezpečenie proti hyperinflácii alebo iným ekonomickým kalamitám. Každý rok vlády zvyšujú svoje zlaté rezervy o stovky ton.

mapa

Podľa časopisu Futures je zlato najsledovanejšou a najviac globálne obchodovanou komoditou. Pre podniky je zlato komoditným aktívom, ktoré sa používa v medicíne, šperkoch a elektronike. Pre mnohých investorov, inštitucionálnych aj maloobchodných, je zlato istotou proti inflácii alebo recesii.
Spojené štáty majú najväčšiu rezervu zlata na svete. Vláda USA má takmer rovnaké rezervy ako ďalšie tri európske krajiny (Nemecko, Taliansko a Francúzsko). Päticu najväčších zásob zlata uzatvára Rusko. Medzinárodný menový fond (MMF) vykazuje viac zlatých rezerv ako Taliansko, ale menej ako Nemecko.

Od roku 2018 má najväčšie rezervy zlata táto pätica krajín:

1. Spojené štáty: 8133,5 ton. Počas systému medzinárodnej výmeny v Bretton Woods, keď USA mali záujem o ponuku zlata iných krajín výmenou za doláre, bolo hlásené, že medzi 90% až 95% celosvetových zlatých rezerv leží v amerických klenbách. O desaťročia neskôr majú USA stále najviac zásob, zlato tvorí viac ako 75% devízových rezerv.

2. Nemecko: 3 371 ton. Nemecko udržuje približne jednu tretinu svojich zlatých rezerv vo svojej krajine. Takmer polovica je držaná na pobočke americkej Federálnej rezervnej banky v New Yorku a ďalších 20% je držaných v Londýne alebo Paríži.

3. Taliansko: 2 451,8 ton. Kríza v eurozóne viedla niektorých k tomu, že od talianskej vlády požadovali, aby predávalo niektoré zo svojich zlatých rezerv, aby získala finančné prostriedky. Takéto plány sa však nikdy nerealizovali.

medaile

4. Francúzsko: 2 246 ton. Francúzsko disponuje pomerne veľkou zásobou zlata, a to aj napriek tomu, že za posledné roky sa zbavilo vyše 500 ton zlata a zatiaľ neplánuje pokračovať v jeho ďalšom predaji.

5. Rusko: 1909,8 ton. Rusko predstihlo Čínu ako piaty najväčší držiteľ žltého kovu v roku 2018. Rusko na nákup drahých kovov predalo  predovšetkým štátne dlhopisy USA.