Pšenica, naša najlepšia obilnina

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, aká je najznámejšia a najvyužívanejšia obilnina. Napadla vás pšenica? Áno máte pravdu, pretože pšenica u nás patrí k najviac využívaným, predovšetkým sa využíva na výrobu chleba. Vďaka svojmu dlhodobému vývoju sa stala jednou z najpestovanejších poľnohospodárskych plodín. Keď za zrná pšenice pomelú, vznikne pšeničná múka, ktorá sa využíva na výrobu už spomínaného chleba. Pšenica má mnoho využití a to nie len na pekárenské výrobky. Už v minulosti si hodnotu pšenice uvedomovali, určite viac ako dnes. Pšenica bola prísun vitamínov, a hlavne jedla. pšeniceZ nej si naše staré mamy vytvorili múku a upiekli ten najlepší domáci chlieb, ktorý im môžeme dnes závidieť. Čerstvý chlieb z pšenice bol neodmysliteľnou súčasťou každej domácnosti a nik si nato nesťažoval. Dnes existuje taktiež množstvo možností nato, aby ste si taký chlieb z pšenice upiekli aj doma. Stačí ak si zriadite domácu pekáreň a domáci chlieb môže rozvoniavať aj vo vaše domácnosti. Avšak ešte lepším spôsobom je klasická pec, kde len vložíte rozrobené cesto, ktorému dáte formu a následne čakáte ako sa na prírodnom ohni chlebík sám pekne upečie.
pole pšence
Na Slovensku ju nazývame aj ako žito, čo môže byť pre mladšiu generáciu úplne neznámy pojem. Prečo je taká významná ? Preto pretože patrí medzi najstaršie obilniny. Na začiatku pestovania pšenice vznikol poľnohospodársky rozmach. Jej pestovanie siahalo do rôznych kútov sveta, o ktorých by ste to ani nepovedali. Čo je však najdôležitejšie, dostala sa na Slovensko a od vtedy sa rozširuje a neustále pestuje, čo je pre nás veľké plus. Pšenica nie len svojou chuťou, ale aj živinami je veľmi významná, pretože podporuje nervový systém, pomáha pri liečení únavy alebo depresii. Pri vhodnej a pravidelnej konzumácii pšenice, môžete zamedziť vzniku rakovine hrubého čreva alebo ekzémom. Pokiaľ chcete aby Vám pšenica pomáhala a nie aby vás nútila priberať, tak musíte siahnuť po celých zrnách alebo klíčkoch. Aj napriek tomu, že je tak dobrá, môže sa podpísať na pribúdajúcich sa kilách. Pokiaľ sú u vás neželané, mali by ste sa vyhnúť koláčom z bielej múky a pečivu. Pšenica sa dá kombinovať bez akýchkoľvek problémov s inými obilninami, či už k nej pridáme raž, ovos alebo jačmeň.