Nedostatok horčíka a nízka spotreba omega-3 mastných kyselín prinášajú zbytočné zdravotné problémy


Horčík alebo magnézium je jeden zo štyroch najdôležitejších chemických prvkov v ľudskom organizme. Predovšetkým sa podieľa na acidobázickej rovnováhe krvi. Aby ste tomu rozumeli: Krv musí mať neustále presné pH, pokiaľ by došlo k väčšiemu výkyvu pH krvi, človek umiera. Toto je jedna z najvyšších priorít ľudského organizmu. Horčík sa ale podieľa aj na ďalších niekoľkých stovkách biochemických procesov.

V súčasnej dobe trpí odhadom tretina populácie v našej krajine nedostatkom horčíka. Možno je to aj viac ľudí, pretože skutočný deficit magnézia sa veľmi ťažko diagnostikuje. Nedá sa totiž určiť odberom krvi, pretože krvný obraz môže byť v norme, zatiaľ čo v orgánoch horčík chýba. Dôkladné vyšetrenie by zahŕňalo biopsiu, ale ak ju vykonáte zo stehna, tam práve môže byť horčíka dostatok, ale napríklad veľký nedostatok tohto prvku je práve v dýchacích svaloch.

vitamíny

Nedostatok horčíka v tele sa prejavuje mnohými spôsobmi a aj to sťažuje diagnostiku tohto problému. Môžu to byť nočné kŕče v lýtku, ale tiež nemusia. Môže to byť tik v očnom viečku a veľmi nepríjemné sú kŕče v žalúdku, dvanástorníku a v dýchacích svaloch. Môžete mať pocit, že sa nemôžete poriadne nadýchnuť a dusíte sa. Kŕče v dvanástorníku zas môžu spôsobovať mdloby, ťažké dýchanie a nebezpečné závraty. Nedostatok horčíka tiež môže byť jednou z príčin úporných bolestí hlavy.

Horčík má tiež zásadný vplyv na psychiku. Je to jedna z hlavných príčin hlbokých depresií, úzkostí, panických atak a ďalších stresových stavov, ktoré môžu človeka doviesť až k samovražde.

Nedostatok magnézia v ľudskom organizme býva bohužiaľ často podceňovaný, pritom je to nesmierne závažný stav, ktorý nie je dobré zľahčovať. Môžem to potvrdiť na základe osobnej skúsenosti. Dobre viem, čo to znamená a tiež dobre viem, aké dôležité je dopĺňať horčík suplementy, pretože v potravinách je v súčasnej dobe vplyvom ich nešetrného spracovania a vďaka nevhodným poľnohospodárskym postupom pri pestovaní mnohých plodín horčíka nedostatok.

bolest hlavy

A jedna drobná rada na záver: Dodávajte horčík do organizmu spoločne s vitamínom C. Navzájom sa dopĺňajú, pôsobia v tele synergicky a zvyšuje sa tým aj využiteľnosť oboch týchto kľúčových zložiek stravy.

Ďalším závažným nedostatkom dôležitej zložky stravy u mnohých ľudí v našej krajine je nízky príjem omega 3 mastných kyselín. Mali by sme si vziať v tomto smere príklad z tzv. stredomorskej stravy. Ľudia v blízkosti Stredozemného mora konzumujú oveľa viac strukovín, celozrnných obilnín, orechov a semienok a tiež olivového oleja, rýb a morských plodov ako my. Omega 3 mastné kyseliny sú ich dôležitou súčasťou a preto aj tieto národy bývajú zdravšie a vitálnejšie a môžu sa dožívať aj vyššieho veku.

Nemali by sme zabúdať ani na túto súčasť jedálnička a dopriať si ju pokiaľ možno každý deň v dostatočnom množstve. Omega 3 mastné kyseliny majú kľúčový pozitívny vplyv na náš mozog, podporujú dobrú pamäť a sústredenie, pôsobia proti stresu a podieľajú sa na tvorbe dôležitých látok dopamínu a serotonínu.