Ekonomické správanie pri predaji alebo nákupe bytu


30% lokalita bytu      Najvyššiu hodnotu majú byty v centre hlavného mesta a vo veľkých mestách. Veľa peňazí dostanete tiež za byt umiestnený v kúpeľnom alebo turisticky obľúbenom meste, ako aj v krajskej metropoly. Čím lepšia lokalita, tým bude vyššia cena za meter štvorcový. Zo strany kupujúceho záleží na jeho preferenciách. Predávajúci sa s lokalitou musí zmieriť a cenu patrične upraviť nahor alebo naopak nadol.
 bytový dům
15% veľkosť bytu     Veľkosť bytu sama o sebe jeho hodnotu neurčuje. Musia sa k nej pridať ďalšie kritériá, ako lokalita, dispozícia atď. Dnes sú cenné predovšetkým menšie byty, pretože sú často kupované ako investičné a tak sa ľahko prenajmú alebo predajú. S veľkosti bytu mnohokrát klesá cena za meter štvorcový.
 
6% vlastníctvo           Nie vždy platí, že byt, ktorý máte vo vlastníctve, má vyššiu hodnotu ako byt družstevný. Ak je napríklad splatená anuita, možno ho bez problémov previesť do vlastníctva, potom nie je v cene podstatný rozdiel. Pokiaľ je nutné anuitu ešte doplatiť alebo splácať, potom takýto byt bude mať o niečo nižšiu hodnotu. Klienti začínajú viac dopytovať byty a domy, pri ktorých je možné odkúpenie  formou splácania nájmu, bez hypotéky.
 
7% stav domu           Rovnako dôležité ako technický stav bytu je stav celého domu a jeho spoločných častí. Veľké rozdiely sú medzi nízkoenergetickými, pasívnymi domami a panelovým domom. Byty v nízkoenergetických domoch môžu byť až o 15% drahšie.
 
5% umiestnenie bytu            Poschodie v dome, kde sa nachádza byt, hrá dôležitú úlohu. Čím vyššie poschodie, tým vyššia cena. Najdrahšie sú byty v najvyšších poschodiach.
 
10% stav a vybavenie bytu   Odborníci neodporúčajú byt pred predajom rekonštruovať. Síce sa byt zhodnotí, ale toto zhodnotenie sa zvyčajne v cene bytu nevráti. Preto je lepšie predať pôvodný byt za nižšiu cenu.
 moderně vybavený byt
8% doprava a parkovanie    Vo veľkom meste je garážové státie veľkou výhodou a môže to zvýšiť aj cenu bytu. Samoty, kam sa dá dostať len autom, lákajú oveľa menej ľudí.
 
10% dispozícia a orientácia bytu     Na cene môžu ubrať napríklad priechodné izby, vstup do kúpeľne z izby, kúpeľňa spojená s toaletou a tiež to, na akú svetovú stranu smerujú okná. Najlepšie byt je so spálňou na východ a obývacou izbou na juh.
 

Ďalej na cenu bytu má vplyv z 5% okolie domu a výhľad z bytu a z 4% služby v mieste.